Bizi Takip Edin!
Dil Seçimi:

Priştine

174
Priştine
2023-03-22

Kosova Cumhuriyeti’nin ortasından biraz doğuda, cumhuriyetin kuzeydoğu kesiminde Golyak Dağları’nın alt kesiminde yer alır. Tarihî Kosova Ovası’nın üstünde konumlanan şehir, Kosova Ovası, Kastriot ve Graçaniça belediyeleri ile çevrelenmiştir. Priştine-Mitroviça karayolu üzerinde Sultan Murad Hüdavendigâr’ın şehit olduğu yerde kurulan türbe Meşhed-i Hüdavendigâr ve Gazimestan bulunur.Priştine, güneyde ana şehirler olarak Prizren (batı koluyla) ve Makedonya’nın başkenti Üsküp’e ulaşan ana karayolunun kuzey ucunda yer alır. Şehrin kuzeyindeki iki ana karayolu ise Mitroviça ve Poduyeva’ya ulaşır. 1. Kosova Savaşı’nın Osmanlı Türklerince kazanılması sonrasında bütün Kosova bölgesinde olduğu gibi, bu bölgenin önemli şehirlerinden Priştine’de de yeni bir dönem başlamıştır. Yeni dönemde Priştine’de Osmanlı devlet idaresi, kurumlarıyla beraber yerleşmiştir. Osmanlı hâkimiyetindeki Priştine, kısa sürede İslamî karakter kazanmaya başlamıştır.

Bu dönemlerde şehir, yeni kimlik altında gelişmiştir. Osmanlı devrinde bir Balkan şehri olan Priştine, Priştineli Mesihi gibi birçok divan ve halk şairi, ünlü kişilik yetiştirmiş bir kenttir. 1870’lerde Balkanlar’da Osmanlı idaresi aleyhine gelişen hareketler sonrasında Priştine’de bu durumların sonuçları görülmeye başlar. 19. yüzyılda hazırlanan bir Osmanlı atlasına göre ilgili yüzyıl sonlarında, Üsküp, Priştine, Seniçe, İpek, Prizren ve Taşlıca sancaklarından oluşan Kosova Vilayeti’nin sancak merkezlerinden biri olan Priştine 11.000 kişilik nüfusa sahiptir. Söz konusu dönemde Kosova Vilayeti’nin idarî merkezi olan Üsküp’ün nüfusu 25.000’dir. Prizren ise 38.000 kişilik nüfusa sahiptir. 20. yüzyıl başında Balkanlar’da Osmanlı egemenliğinin kalkması sonucunu doğuran 1. ve 2. Balkan Savaşı sırasında Priştine büyük sıkıntılar yaşamıştır. Şehre Ekim 1912’de giren Sırp ordusu Priştine’deki Müslümanlara (Türk, Arnavut vb.) ağır saldırılar ve katliamlar gerçekleştirmiştir.

Rahibe Teresa Caddesi'ni gezin!

Priştine tam bir açık hava şehridir ve kışın ziyaret etmediğiniz sürece sokakları kafeler, çiçek pazarları ve yürüyüşe çıkan arkadaş gruplarıyla her zaman canlı bulacaksınız.

Shadervani çevresindeki Arnavut kaldırımlı sokaklarda ve ana cadde olan Agim Ramadani Caddesi boyunca aşağı yukarı gezinmek başlı başına bir aktivitedir. Yalnızca trafiğe kapalı Rahibe Teresa Bulvarı (Bulevardi Nënë Tereza), gölgeli ağaçlar ve tezgah sahiplerinin çiçek ve ikinci el kitap ticareti yaptığı hoş küçük dükkan küpleriyle kaplıdır. Sokakta her sabah küçük bir çiftçi taze ürün pazarı da kurulur. Her zaman çiftler halinde olan yaşlı beyefendilerin öğleden sonra sohbet ederken, arkadaş gruplarının bulvarı boydan boya geçerek modaya uygun bir kafeden diğerine atlamasını izleyin. Bir an için duraklayın ve mutlaka birisi size yaklaşacak ve bir sohbet başlatacaktır.

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Kabul Et
-->