Bizi Takip Edin!
Dil Seçimi:

Doyumsuz Balkan Lezzetleri

174
Doyumsuz Balkan Lezzetleri
2018-12-25

Balkanlar, tüm Avrupa'da etnik ve kültürel açıdan en çok ilgi gören bölgelerden biri ve bu Balkan ülkelerinin birbiriyle olan etkileşimine, mutfak kültürüne, gelenek ve göreneklerine her şekilde yansıyor. Mutfak demişken, sahi Balkanlar turuna çıkmak için gün sayanlar, şöyle en uzunundan ne nerede yenir listeniz hazır mı? Eğer değilse hiç telaşlanmayın çünkü az sonra Balkanlar mutfağını hep birlikte keşfedeceğiz.

Öncelikle Balkanlar'ın doğusuna doğru yol alacağız ve oradaki eşsiz yemekleri tadacağız. Sonrasında biraz batıya yöneldikten sonra daha Avrupai lezzetlerle karşılaşacağız. Kuzey kesiminde ise daha samimi lokantalarda harika ev yemekleri bizi bekliyor olacak. Son olarak da güney kısmını da ziyaret ederek Akdeniz'in enfes deniz ürünlerinin tadına bakacağız. Türk ve Akdeniz mutfaklarının harmanlandığı geleneksel Balkan mutfağına hepinizin bayılacağına eminiz. Balkanlar'ın birbirinden güzel lezzetlerinin yanı sıra karla kaplı dağları, engin vadileri, büyük nehirleri, gölleri ve Adriyatik kıyısını da ziyaret edeceğiz.

Ajvar

Makedonya'nın eski dağ köylerinde sıklıkla karşılaşacağınız ajvar, Balkanlar'ın en lezzetli yemeklerinden biri. Sadece Makedonya'da değil, birçok Balkan ülkesinde ziyafet sofralarında ajvarı görebilirsiniz. Pişmiş ve öğütülmüş kırmızıbiberin kısık ocakta tuz ve yağ ile tekrar pişirilmesine ajvar deniyor.

Aynı zamanda "Makedon usulü sebzeli havyar" olarak da bilinen ajvar, taze pişmiş beyaz ekmek ve sadece Balkanlar'da yapılan tipik beyaz peynir sirenjeri ile birlikte sunuluyor. Günümüzdeki Balkan yemekleri sunan restoranların her biri ajvarı farklı şekilde yorumluyor: Baharatlı, patlıcanlı ve sarımsaklı olarak da tüketilen ajvarın en lezzetlisini tadabileceğiniz yer şüphesiz Makedonya.

Polneti Piperki (Dolma Biber)

Tek kelimeyle insanın yedikçe yiyesi gelen polneti piperki, Türk mutfağındaki dolma biberin Balkan mutfağındaki şekli.Pirinç, kıyma, sebzeyle doldurulan dolmalık biberler Balkan mutfağının geleneklerine göre tencerede değil de fırında pişiyor.

Burek (Börek)

Eski Osmanlı mutfağında yaygın olan, sirenje (beyaz peynir), kıyılmış et veya sebze ile doldurulabilen burek, bizdeki adıyla börek Balkan mutfağındaki en popüler ayaküstü atıştırmalığı. Leziz Balkan yoğurduyla ise harika bir uyum yakalayan burek, Balkanlar turunuzda en sevdiğiniz sokak lezzeti olacak.

Tavche Gravche

Makedonya'nın milli yemeği olan tavche gravche taze fasulye ile hazırlanır ve ülkenin neredeyse tüm restoranlarında bulunur. Fasulye, soğan, kuru kırmızıbiber, karabiber ve maydanoz ile kolaylıkla hazırlanan bu geleneksel tat genellikle yiyecekleri sıcak tutan bir toprak güveçte servis ediliyor.

Chevapi

Balkan ülkelerinin hemen hemen hepsinde bulunan chevapi kıyılmış domuz eti veya sığır eti mangalda piştikten sonra sonra beyaz ekmek, doğranmış soğan, kıyılmış kırmızı biber ve tuz ile servis edilir.

Palachinke

Balkan mutfağına özgü bir tür krepolan palachinke, yumurta, buğday unu, süt ve tuzdan akıcı bir hamur hazırlayıp kızartarak hazırlanıyor. Genellikle çikolata, reçel, meyve ile servis edilir.

Pastrmajlija

Pastrmalija, oval şekilli hamurdan yapılmış tuzlanmış ve kurutulmuş koyun veya kuzu etinden yapılmış lezzetli bir tür Makedon ekmeğidir. Genellikle biber ve meşhur Balkan yoğurdu ile servis edilir. Hatta sırf bu geleneksel tat için Makedonya'nın Štip kentinde "Pastrmajlijada" adında bir festival düzenleniyor.

Musakka – Yunanistan

Musakka ile ortaya çıktığında çok fazla yorum getirilememiş ve hep aynı tarifle yapılmış bir yemek türüydü. Ancak yıllar geçtikçe her Balkan ülkesi kendi mutfağının geleneklerine göre farklı musakka tarifleri yarattı. Geneline bakacak olursak, peynir, patlıcan ve etli bir yemek diyebiliriz. Bazıları patates, kabak vb. diğer sebzeleri kullanarak yapıyor. Kimi zaman beşamel sosla kaplanarak da sunuluyor. Vizesiz Balkanlar turunuzda en çok musakka yemeğine rastlayacağınız ülke ise Yunanistan.

Selsko Meso

Çoğu geleneksel Balkan yemeği gibi, selskomeso da güveçte pişen bir yemek. Balkan mutfağında köklü bir geçmişe sahip olan bu yemek, genellikle "anneanne tarifleri" ile nesilden nesile aktarılıyor. Soğan, mantar, baharat, domates ve tütsülenmiş etten oluşan bu özel lezzeti mutlaka tatmalısınız.

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Kabul Et
-->