Adreaticus'un Liman Şehri Ülgün
Ülgün, güzel kumlu plajlarıyla tanınan Karadağ kıyılarının en güneydeki şehridir. M.Ö. 5. yüzyılda İliryalılar tarafından kurulduğuna inanılıyor. Stratejik önemi nedeniyle birçok yönetimin hedefi olmuştur: İliryalılar, Yunanlılar, Romalılar, Venedikliler, Osmanlılar, Korsanlar, İtalyanlar... Şehrin ilk adı İlirya kabilesi Colchicians'tan sonra Colchinium, ardından Dulcinium'dur.
Ülgünün'in devasa duvarlarla çevrili Eski Kent bölgesine kuzeydoğu tarafından veya denizden ulaşabilirsiniz. Birkaç meydan arasında en ilginç olanı, korsanların köle getirip sattığı Köle Meydanı. İspanyol yazar Miguel de Cervantes'in de Ülgünde de 5 yıl hapis yattığı sanılıyor. Ünlü eseri Don Kişot'u da burada yazdığı ve kıza Dulcinea adını şehrin o zamanki adı olan Dulcineum'dan aldığı sanılmaktadır. Köle Meydanı'nda bir şehir müzesi, 3 binadan oluşan küçük bir kompleks var: çok sayıda arkeolojik kalıntı içeren 14. yüzyıldan kalma bir kilise-cami: İlirya çömlekleri, Yunan ve İlirya seramikleri, katedral sütunları ve Osmanlı mezar taşları bulunmaktadır. Yahudi muhalif ve Talmud reformcusu Sebataj Sebi'nin gizlice dua ettiği, sanat sergileri için kullanılan, 12. yüzyıldan kalma Balšić Kulesi; üçüncü binada, avcılık ve balıkçılık için eşyaların yanı sıra ulusal kostümlerin sergilendiği bir etnografik koleksiyon var. Şehrin batı kısmı muhteşem binaları gizler. Balšić sarayları Karadağ hükümdarlarının ikametgahıyken, Venedik Sarayı şehir valilerine aitti. Günümüzde Güney kapısından giridiğinizde Caminin hemen yanında kitabesiyle ayakta kalmış bir çeşme de mevcuttur.
(bakınız. Miguel De Cervantes'in heykeli, Ulcinj)
Eski Kent'in duvarlarının dışında birkaç kilise ve cami vardır. Aziz Nikolas Ortodoks Kilisesi, Osmanlı döneminde camiye dönüştürüldüğü için 1890'da yenilenmiştir. Şehrin merkezinde 19. yüzyıldan kalma saat kuleli Namazdjan camisi ve yanında şehrin en büyüğü olan Bregut camisi bulunmaktadır. Salı ve Cuma günleri, çevre köylerin sakinlerinin süt ürünleri, meyve, sebze, kuruyemiş ve bal sunduğu şehir merkezindeki manavı ziyaret edebilirsiniz.
Eldar UKA