Müzeler Kütüphanelerin ve Arşivlerin tamamlıyıcısıdır
Müzeler hemen hemen geçmişi eskiye dayanan bütün şehirlerde ve kentlerde bulunmaktadır.
Içinde barındırdığı arkeoloji zenginliği ile, şehilerin ve devletlerin hafızalarını geçmişten günümüze kadar korumaktadır. Bizleri M.Ö. dönemiyle tanıştıran, yazılı metinlerin ve diplomasi belgelerin az olduğu Antik Çağ dönemini anlamamız için mutalaka arkeolojide bulunan eserlere göz atmamız lazım. Aynı zamanda eski medeniyetlerin inanç kültürünü, ticaretlerini, yaşam tarzlarını ve giyimlerini görmemiz mümkündür.
O yuzdendir ki bugün Kütüphanlerde ve arşivlerde bulamadığımız bilgileri, müzelerde, kalıntıların arasında ve arkeolokların tarihe kattıkları değerler sayesinde bulmamız mümkündür. Dünyanın en ünlü Müzelerinde 100 binlerce eserler sergilenmektedir. Dönem dönem hronolojik olarak çalışan esrler, gelen ziyaretçilerini herzmn büyülemeye başarmıştır. Müzeler sadece Devletlerin değil, aynı zamanda milletlerin de hafızlarını tazelemektedir.
Bu vesile ile, sizlere Prizren Arkaoloji müzesinde az da olsa Antik Çağ dönemine ait olan eserlerı tanıtmak istedim. Fotoğraflarda da göreceğiniz gibi, Milattan öncesine ait olan eserleden başlayip, Eski Orta Çağ dönemlerine kadar uzana eserler sergilenmektedir. Genelde Prizren atrafında yapılan kazılarda, ençok dikkat çeken Vırbnica lokasyonu olmustur. Dirm nehri Kosovanın Güney kısmından akarak, Arnavutluk üzerinden Adriatic denizine dökulmektedir ve doğasal bir ticari güzerğah oluşturmuştur. Oyüzdendir ki Kosovanın, bilhassa Prizren şehrinin Mediteran bölgesiyle yakınlaşması ve ticaretin yapılması Drim nehrini işlevsel hale getirmiştir. Aynı zamnda geniş bir Iliryalıların yerleşim yeri olan Kosova ve Prizren bölgesi, Ilirlere ait olan sembolleri ve eserleri de barındırmaktadır... Prizren Arkeoliji müzesini gezmenizi ve görmenizi tavsiye ederim...
Eldar Uka.