Macaristan'daki Malkoç Bey Cami
19. yüzyılda Osmanlı-Rus Harbi, Balkan Savaşları ve bölge ülkelerindeki iç savaşların ardından Balkanlarda bulunan Osmanlı mimari eserleri büyük bir tahribata uğramıştır. Osmanlı Devleti’nin çöküşüyle hız kazanan tahribat sonucunda, birçok mimari eser ev veya kiliseye çevrilmiş yahut harabeye olmaya terk edilmiştir. Ancak Macaristan’ın Sikloş şehrinde bulunan Malkoç Bey Camii bunca badireyi atlatarak günümüze ulaşmayı başarmış nadir eserlerdendir.
Osmanlı Devleti’nin 1541 yılında Budapeşte’yi almasının ardından Macaristan’da imar çalışmalarına başlanılmış ve bu bölgeye birçok mimari eser inşa edilmişti. Bu eserlerden biri de Malkoç Bey Camii. Eser, 16. asrın başlarında akıncı ailelerinden Segedin Alaybeyi Kara Ali Bey’in kardeşi Malkoç Bey tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı, tek kubbeli oluşuyla bir Osmanlı camisi hüviyetindedir.
Uzun yıllar hizmet veren cami, Osmanlı’nın bölgeden çekilmesiyle adeta kaderine terk edilmiş ve 19. yüzyılda ev olarak kullanılmıştır. Bu dönemde camiye bir kat eklenmiş, dışardan bir merdiven ve bir de baca inşa edilmiştir. Ayrıca caminin çevresi de evlerle kapatılmıştır. Nihayet 1969 yılında camiyi eski haline getirmek için çalışma başlatılmış ve çevrede inşa edilen binalar yıkılmıştır. Cami, 1988 ve 1993 yıllarında yapılan restorasyon çalışmalarıyla günümüzdeki halini almıştır. Restorasyon esnasında caminin genel yapısı korunmaya çalışılmış ancak yıkılmış olan minare ve son cemaat yeri eklenmemiştir.
Günümüzde müze olarak kullanılan Malkoç Bey Camii bölgede Müslüman cemaatin az olması sebebiyle sadece Cuma ve Bayram namazlarında cemaate açılmaktadır.